Седмична мъдрост #5


Знаеш ли защо веднага след като се запишеш в мейл бюлетина виждаш оферта за списък с доставчици?

Защото ако купиш, покриваш разхода ми за трафик на още 30 души като теб…

Ето схемата….

Списъка с доставчици (след записване в бюлетина) е на промо цена от 4.97 лв. Около 3$. Във Facebook, средно цената ми на клик е 3 – 5 цента. Да ги сложим 5.

Бележка: Цената на клик ми излиза евтино, защото рекламирам полезни статии, не продукти. Хората кликат много повече на статии, оттам и ниската цена на клик. Съветвам те да правиш същото… Остави продажбите на имейл маркетинга и ретаргетинг кампаниите.

Ок, сметките…

  • 60 души трафик към сайта ми излизат към 3$ (60 х 0.05$ = 3$);
  • Списъка и той е около 3$;

Ако на всеки 60 души правя дори една продажба, аз съм на нулата.

Привлякъл съм в сайта 60 души и разхода ми е покрит. Отделно, чрез имейл маркетинг правя същата оферта, няколко дни по-късно.

Така че, реално съм на печалба, не на нулата.

Честно казано съм си на доста добра печалба, защото почти целия ми трафик идва от Google т.е. не плащам за реклама.

 

Как да подходиш с физически продукти…

Стъпка 1: Намери продукт с импулсна цена – 5, 7, 10, 15$

Каквото минава за „импулсна покупка“ в твоята ниша. Ако не намериш, сложи някой, който се продава добре на промоция. Него ще предложим на еднократна оферта.

Ето идеи какво да продаваш:

  • Мостри. Отдели 50-100 гр. от продукта и продавай на символична цена. Когато ти опитат/разгледат/изпробват продукта, шанса да поръчат целия пакет е много по-голям.
  • Аксесоари към главния продукт. Ако продаваш обувки, може да предлагаш боя за обувки, стелки, връзки и т.н. Ако продаваш китари – струни и т.н. Нещо за рисуване – четки, боички и други. Красота – нокти, комплект фалшиви мигли или комплект червило.
  • Консуматив, допълнение, компонент за главния продукт. Да речем, че продаваш офис техника. Идеи са мастило за принтер, тонери и т.н. Може и да е смазка за машината – масло, гел и т.н.
  • Дребен продукт. Ключодържател, химикалка, бижу. Нещо от този род.

 

Стъпка 2: Направи му продажбена страница (sale page)

Опиши го добре. Отбележи, че правиш еднократна промоция само за нови абонати. Махни навигацията от страницата и т.н. Или купува или излиза.

Ето пример – neviacommerce.com/oto-ds-suppliers

 

Стъпка 3: Направи си форма за записване в мейл лист

Най-добре изкачащ прозорец. Нагласи го да изкача след 25-30 секунди. Не като онези сайтове, при които изкача веднага. Много тъпо.

Може да предложиш 5% / 10% отстъпка или безплатна доставка при следващата поръчка. Препоръчвам ти да ползваш Klaviyo или Mailchimp. Нагласи и когато някой си въведе мейла да го прехвърли на страницата за продажба на продукта (redirect after submit).

Говорихме в предишната стъпка за тази страница.

 

Какво да правя ако офертите не вървят?

2-те най-чести грешки:

  • Подбрал си кофти продукт за начална оферта. Продукта трябва да се купува като топъл хляб. Не се опитвай да чистиш застояла стока. Няма да стане;
  • Цената е висока. Гониш импулсна покупка, изобщо не трябва човек да се замисля. Направи цената така, че да е луд да откаже. Тук трябва да излезеш от манаталитета си и да продадеш на загуба, за да спечелиш малко по-късно повече.

––-

Готово.

Вече имаш проста фуния за превръщане на посетител в клиент и абонат. С времето ще я правиш все по-добра и печеливша.

Вече спокойно можеш да си рекламираш статиите от блога или продуктовите категории, без да се притесняваш от фактурките на Зукърбъргър.

 

Цаката с физическите продукти е да имаш (супер) втора оферта (upsell)

Веднага щом ти купят продукта на импулсна цена, трябва да предложиш още един.

Може да е на пълна цена, на промоция, както решиш.

С дигитални продукти имаш 100% марж. Даже и да го намалиш наполовина, пак си напред. С физическите най-често си покриваш разходите за реклама с втори продукт (upsell).

 

Пример

Ако началната оферта е 9.99$, втората може да е пак на 9.99$, 19.99$ или дори 29.99$.

Колкото цената е по-близка до първата оферта, толкова повече ще продаваш. Не прави големи скокове в цената.

Сметките…

При 9.99$ цена на продукта (марж 50%), печалбата е 5$.

При средна цена на клик от 10 цента, на всеки 50 души трябва да продаваш 1 бройка от началната оферта за да си избиеш разхода за реклама.

50 х 0,10$ = 5$

Ако цената на клик ти е 30 цента (по-реалистичния вариант), трябва да добавиш втора оферта. Ако вкараш 50 души трафик с 30 цента на клик, това са към 15$. 5$ повече от цената на първата оферта.

Втора оферта от 9.99$ или 19.99$ „покрива“ нещата.

Вече си на нулата.

С имейл маркетинг, ремаркетинг кампании и т.н. вече излизаш на печалба.

 

Имай предвид, че това е начин просто да оцелееш –  в САЩ, Англия и Западна Европа, цените на клик са много по-високи от България

Например когато си рекламирам хапчетата в UK, за някои ключови думи в Google Ads давам по 5-6$ на клик. Това не е на ден, а на клик. В България, на доста хора това им е дневния бюджет.

Ако продаваш в чужбина (а блога ми е специално за това) трябва да си изпипаш нещата.

 

За такива оферти трябва софтуер, препоръчвам ти BuildWooFunnels (WooCommerce) и Zipify (Shopify)

Имат и доста полезни видеа, където можеш да научиш повече за техниката.

Малко са скъпички, но си струват всеки цент. Трябва да предлагаш да се купи нещо допълнително при всяка поръчка, не само за нови абонати или клиенти. В чужбина рекламата е по-скъпа, ако не правиш втори оферти, няма да си на печалба.

Знаеш какво следва ако бизнес не е на печалба….

Успех.

––

P.S. Между другото, вече направих 5 такива седмични съвета. Харесват ли ти? По какви теми искаш да пиша? Отговори на писмото и ми дай обратна връзка. Благодаря!