Част 1

Кои са 4-те фази на стартиране на успешен онлайн магазин и за какви грешки и тънки моменти да внимаваш в началото?

Всеки бизнес минава горе-долу през 4 фази:

 • Фаза 1: Избиране на голям и платежоспособен пазар, който активно търси продукти за решаване на наболял проблем/и;
 • Фаза 2: Зареждане/създаване на продукти, които пазарът купува и извлича стойност (Product / Market fit);
 • Фаза 3: Маркетинг и реклама – създаване на изгодна и устойчива система за привличане на клиенти (най-трудната част);
 • Фаза 4: Разрастване / мащабиране (scaling);

 

Фаза 1: Избиране на голям и платежоспособен пазар, който активно търси продукти за решаване на наболял проблем/и

1. Първата стъпка е да избереш голям пазар с пари

Затова препоръчвам да продаваш в Европа (по-скоро ЕС), Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Югоизточна Азия също – Корея (южната), Япония, Хонг Конг и т.н.

Mного клиенти с пари, които купуват онлайн.

Например…

 • В САЩ, над 263 млн. души пазаруват онлайн. 79% от населението! (източник: fitsmallbusiness.com);
 • 75% от потребителите, които купуват онлайн, поръчват поне веднъж месечно. 20% – веднъж седмично. (източник: fitsmallbusiness.com). Клиентите на Amazon Prime харчат средно 1300$ годишно (източник: fortune.com)

Накратко – продавай навън.

 

2. Втората стъпка е да проучиш дали нишата е достатъчно голяма, за да ти покрие и амбициите, и дали има търсене на продуктите, към които си се насочил

Ако искаш 1 млн. гущера ($) месечно, а в нишата има търсене от 1000 – 2000 души, няма да стане. Нямаш пазар.

Когато проучваш ниша, търсиш 2 неща:

 • Конкуренция. Ако имаш конкуренция (други онлайн магазини, търговци в Amazon, Ebay), това е добър знак. Щом много хора продават, значи пазарът е голям;
 • Реклами на същите или сходни продукти. Ако виждаш реклами на продуктите от нишата във Facebook, Instagram, търсене в Google, YouTube и т.н., това е добър знак. Щом много бизнеси рекламират, значи има търсене за продуктите.

За това, после.

 

Фаза 2: Зареждане/създаване на продукти, които пазарът купува и извлича стойност (Product / Market fit)

Тук трябва да намериш продукти, които клиентите от нишата търсят да купят. Може да е чрез:

 • Проучване какво вече успешно продава конкуренцията. Най-добрият метод, ако си нов и нямаш данни от твоите клиенти;
 • Отговори от анкети, интервюта, имейли и т.н. (препоръчителен метод). Правиш анкета и питаш – “Какво искате да заредя в магазина?”. Отговарят ти и ако можеш зареждаш продуктите;
 • Питаш доставчика. Пишеш мейл – “Шефче, дай 10-15 от най-продавани продукти и да рекламирам. Благодаря”.

С времето най-добре ще разбереш кое върви и на кого да го рекламираш.

 

Най-важното е хората да извличат стойност от продукта и да са доволни от него

 • 500% по-скъпо е да привлечеш нов клиент, отколкото да задържиш стар (източник: destinationcrm.com);
 • Редовните клиенти харчат с 33% повече от новите (източник: smallbiztrends.com);
 • 5% повече задържани клеинти може да увеличи печалбите между 25% и 95% (източник: smallbiztrends.com).

Успех да си задържиш клиентите ако продаваш разни боклуци или продукти, които не носят стойност. Просто никой няма да се върне.

Зареждай продукти, които хората оценяват високо:

 • Виж отзивите на продукта в Amazon, ако положителните са над 80-85%, значи е добър;
 • Питай доставчика, кои продукти се връщат най-често, най-рядко и т.н.;
 • С времето махай продукти, които са проблемни или смени начина, по който ги рекламираш. Понякога продуктът е ОК. Хората, на които го предлагаш не са точно за него.

След като намериш продукти, които пазарът купува и обича, продължаваш към…

 

Фаза 3: Създаване на система за устойчиво привличане на клиенти

Маркетингът и рекламата е скъпа (особенно в US/UK/EU) и малко шибана работа, затова повече се дънят тук. В тази фаза откриваш най-важното – как да рекламираш на печалба:

 • Кой рекламен канал работи най-добре за теб? Facebook Ads? Търсене в Google (SEO)? YouTube? Инфлуенсъри? Instagram? Афилиейт програма?
 • На какъв тип реклами хората кликат и купуват – видео, снимка, текст? На какъв рекламен текст (ad copy) да заложиш? Какви снимки (creative) да използваш?
 • Какъв текст в продуктовата или продажбената страница продава?
 • Каква е идеалната цена на продукта/тите?

Ще псуваш, ще викаш, ще гориш пари, ноо трябва да издържиш, докато намериш печеливша схема за реклама.

Когато чистата ти печалба е поне 1.5 – 2х по-голяма от всички разходи, значи имаш система за устойчиво и изгодно привличане на клиенти

Например, aко магазина ти е изкарал 1000$ и от тях 500$ са чиста печалба, значи си ОК. Продължавай напред.

Бележка: Чистата печалба е след като извадиш разходите за купуване на стока, реклама, данъци, осигуровки, персонал, хостинг, такси за приложения и т.н. (взети заедно) от прихода. Тоест, какво ти остава след като се разплатиш с всички.

След като имаш доказана във времето система за изгодно привличане на клиенти, време е за забавната част – мащабиране!

 

Фаза 4: Разрастване / мащабиране (scaling)

Знаеш какво и как да рекламираш на добра печалба. Настъпваш газта.

Увеличаваш бюджета за реклама. Купуваш стоката на едро за по-добри маржини или за да имаш пълен контрол над доставките. Наемаш фирма за реклама и маркетинг. Наемаш хора за поддръжка и развитие на сайта. Наемаш персонал, защото си твърде зает да си трошиш живота в Студентски град (като мен).

Между другото, ако искаш да продаваш онлайн магазина, най-добре е да го правиш някъде тук. Рискът е елиминиран и може да вземеш доста добри пари.

 

В обучението, под един или друг начин, показвам как да спечелиш в отделните фази

Например в “Част 2: Как да проучиш дали в идеята за онлайн магазин има пари?”, показвам как да провериш дали имаш конкуренция. Ако има, значи в пазара има търсене и е достатъчно голям.

 • “Част 3: Къде да намериш продукти на дропшипинг?”, показвам къде да намериш продукти за (почти) всяка ниша + насоки как да ги избереш.
 • “Част 4: Как да изработиш онлайн магазин, който продава?, обяснявам как да се справиш с високите цени за реклама в US/UK/EU. Най-трудното във Фаза 3! И да, как да си направиш онлайн магазин.
 • В “Част 5: Маркетинг и реклама – как да направиш първите продажби?”, пък ще ти предложа ресурси, курсове и методи за изгодна реклама (и бързи поръчки).

 

Защо повечето дропшипинг магазини се провалят и как да избегнеш сигурно заколение?

Най-често магазините се провалят във Фаза 2 и 3. Това е “Големия Филтър” (потърси в google какво означава това) на онлайн търговията.

Във Фаза 2 и 3 гориш пари (и нерви) с лопатата, докато научиш кои продукти пазарът купува и как да ги рекламираш печелившо. Тук трябва търпение, бюджет (да ти понесе грешките) и умения. На начинаещите маркетинг уменията са плачевни. Нямат бюджет за реклама. Нямат знания как се работи с платформите (за реклама и ecommerce). Нямат план.

Логично, магазините им окапват като круши. Когато стартираш, трябва да имаш:

 • Търпение и поносимост към загуби. Не да изхарчиш 20$ да не направиш продажба и да мислиш за отказване. Това е несериозна работа. Ако си такъв човек, по-добре не почвай нищо.
 • Бюджет. Реклама. Маркетинг. Онлайн магазин. Плъгини/приложения и т.н. Трябва да имаш пари поне за плъгините/приложенията, темите и инструментите, за които ще говоря в Част 4. Трябват ти и понеее 200 евра / месечно за реклама. Колкото повече, толкова по-добре. Голям си колкото бюджета за реклама.

 

Затова масово дропшипинг магазините се провалят, не е че дропшипинга не работи

Дропшипинга дава стоката и до там.

Няма друго отношение към успеха ти (при точен достачик). Ако си калпав търговец, няма да ти се получи с нищо – на едро, афилиейт, на “истинската работа”, Onlyfans, Pornhub и т.н.

Както казваше Валерката Симеонов „Боли, не боли, това е истината!“.

 

Затова в началото си пази парите за реклама и експерименти, не за фирми, ненужно скъпи сайтове и глезотии (+ още 5 съвета)

Трябват ама после…

Сега ще ти дам 5 съвета как да не настъпиш мотиката докато стартираш…

 

Съвет 1: Не отваряй фирма, не поръчвай скъп онлайн магазин и не влагай спестяванията си преди да правиш поне 400 – 500 лв. чисто месечно

Бележка: Ако имаш пари, опит, доказателство, че в идеята има пари и знаеш как да рекламираш стоката, директно отваряй фирма. Съвета е за хора на скромен бюджет.

Фирма чак, когато стигнеш понеее 400-500 лв./евро/долара месечно чиста печалба.

Дотогава имаш 3 варианта:

 • Продаваш като физическо лице. Декларираш продажбите в декларацията за физически лица и си плащаш данъка. Стигнеш ли определена точка, трябва да отваряш фирма. Не може да прекараш хиляди в обороти като физическо лице, това вече е търговия и трябва фирма. Консултирай се със счетоводител за по-сигурно.
 • Ползваш фирма на познат/роднина. В началото така започнах. Друг ти издава фактури и т.н., хваща си сумата за данък/ДДС + малко почерпка за услугата и си горе-долу легален. Като се увеличи работата си отваряш собствена фирма.
 • Караш на черно. Като 95% от магазините у нас и се молиш да не те набарат. Не, че съветвам да го правиш, описвам вариантите. Ти си преценяш.

Идеята ми не е да го караш като Бай Ганьо и да се криеш. Идеята ми е да имаш печеливш метод за продажби и тогава да отвориш фирма. Нито държавата, нито ти имаш полза ако фалираш до 2-3 месеца…

 

Отвориш ли фирма, пиши едни 500-600 лв. (това е някакъв супер минимум) сигурни разходи на месец, в началото, по-добре да влагаш тези пари в реклама и тестове на продукти

Мисли за фирмата когато:

 • Знаеш кои продукти вървят (минал си успешно Фаза 2);
 • Можеш да ги рекламираш на печалба (минал си успешно Фаза 3);
 • Правиш поне 400-500$/лв. чисто месечно;

Няма нужда да прекараш хиляди докато разбереш накъде духа вятърът. 400-500 лв. са 10 поръчки на продукт от 50 лв. Имаш ли 15-20 поръчки месечно, значи може да мислиш за фирма.

 

Едно е да имаш приходи и печеливш модел за реклама, и тогава да отвориш фирма, друго е да започваш от начало и да плащаш сумати  пари за счетоводотели и т.н.

При второто разходите може да те смажат, още преди да си загрял кой продукт се продава. По-добре е да насочиш тези пари към реклама и маркетинг. Така ще дръпнеш и направиш фирма (което отваря доста възможности) по-бързо.

Същата работа за скъпи сайтове, банери, глезотии и т.н. Питай се:

 • “Това ли е най-добрият вариант за инвестиция на трудноизкараните ми пари?”;
 • “Този разход по-важен ли е от инвестицията ми в привличане на клиенти?”;
 • “Може ли да почака?”.

Задавай същите въпроси и за времето, вниманието и усилията си.

 

Съвет 2: Не напускай (или си намери) работа, в началото трябват сигурни доходи за разходите по магазина

И ако нямаш работа, и ти трябват бързо пари, първо си намираш работа и после мислиш за онлайн магазини. Трябва да влагаш месеци преди да имаш резултат. Нито става бързо, нито е евтино.

Когато магазинът изкарва поне 2 пъти повече пари от сегашната работа, чак тогава мисли за напускане. Ако сте двама (примерно съпруг и съпруга) най-добре единия да работи за по-сигурно, докато магазинът не изкарва 2х повече от общия ви доход. Ако имате деца, за мен е задължително. Така виждам нещата, не че искам да се бъркам в семейното ложе…

Затова ако имаш идея, почвай докато нямаш семейство. Трудно се поемат рискове, когато имаш хора зад гърба си.

 

Съвет 3: Бъди готов за промяна – никой план не оцелява след сблъсък с реалността

„- Защо ли нещата трябва да се променят?“ – прошепна Прасчо

Пух помисли, помисли и каза:

„- Така имат възможност да станат по-добри!“

————-

Не се шашкай ако се наложи да променяш:

 • Нишата;
 • Продуктите;
 • Начина на реклама;
 • Начина на мислене;
 • Даже самата идея за бизнес.

В началото единственото сигурно е промяната. От опита ми, ако не се налага да правиш промени, или си много добър или нещо си прецакал.

Трябва бързо да променяш начина на мислене и действие спрямо обратната връзка от пазара. Например ако метод Х не работи, трябва да го смениш или подобриш максимално бързо докато не заработи.

 

Съвет 4: Фокус в дългосрочен план – очаквай резултати до 3, 6, 12 или повече месеца

Тръгвай с нагласата, че стартираш дългосрочен проект.

Ако очакваш да стане бързо (а то не става така) след няколко пречки почва да ти писва, губиш вяра и се отказваш. С нагласата, че иска време, шансът да успееш е много по-голям.

Имах 7-8 години опит + висок бюджет преди да започна третия си онлайн магазин. Вече 2-ра година го развивам и не е там, където искам да бъде. Трябва търпение.

За бързи пари, тичай към казиното.

 

Съвет 5: Разбери дали наистина ти се занимава точно с тази идея

Бележка: Затова не бързай с фирми и не влагай много пари в началото. След няколко седмици може хич да не ти се занимава. Ако си влязъл с пари, щраква капанът на малкия бизнес – не те влече, обаче не може и да пуснеш. Вложил си твърде много да се откажеш.

Бърз въпрос-тест – “Виждаш ли се да се занимаваш с онлайн магазин посветен на идеята си поне 1 година без да печелиш нищо?”

Защото в началото е много вероятно да е така. Наистина, отговори си честно.

Не? Следващата идея. Да? Продължаваш напред.

Идеята на собствения бизнес е да се чувстваш изпълнен човек от това, което правиш. Няма всеки ден да е цветя и рози, ама ако самата идея на магазина не те влече, по-добре я смени.

Животът е бая кратък.

Ако ти харесва, чети надолу.

 

 

Част 2

Как да проучиш дали в идеята за онлайн магазин има пари?

Както казах, силната ниша има 2 белега:

 • Белег 1: Имаш конкуренция (най-силен знак) – други онлайн магазини, търговци в Amazon или Ebay вече успешно продават продуктите, към които си се насочил;
 • Белег 2: Конкуренцията рекламира във Facebook, Google, Instagram инфлуенсъри и т.н.

Имаш ли ги, само не трябва да правиш глупости и ще печелиш пари.

 

Белег 1: Имаш конкуренция – други онлайн магазини (или търговци в Amazon и Ebay) вече успешно продават продуктите, към които си се насочил

Търси в Google “име на продукта, от който се интересуваш buy”.

Например: ако искаш да провериш дали антицелулитни електрически масажори се продават в онлайн магазини или маркетплейси, пишеш в Google:

 • “electric anti cellulite massager buy”;
 • “electric anti cellulite massager on sale”;
 • “electric anti cellulite massager free shipping

Важно: В търсачката се пише “buy” (купи), “on sale” (на промоция/разпродажба) или “free shipping” (безплатна доставка), когато си готов да купуваш. Така в резултатите на Google излизат само продуктовите страници на онлайн магазини!

Ако виждаш онлайн магазини и звездички (рейтинг на продукта) в резултатите, това е добре. Поздравления! Имаш конкуренция.

Важно: Google показва съвсем различни резултати при търсене за различните държави. Ако искаш да провериш резултатите в Google за държавата, в която искаш да продаваш, отвори сайта на google за този пазар. За САЩ e google.com. За Обединеното кралство – google.co.uk. За Германия – google.de. Франция – google.fr.

Обаче, ако търсиш в Google от България, резултатите пак ще са различни, затова трябва да го отвориш през прокси (proxy) сървър. Препоръчвам да ползваш proxysite.com. Най-просто казано, Google няма да засече, че си от България. Няма да изкриви резултатите и ще ти покаже рекламите на онлайн магазини при търсене за конкретната ключова дума. Това е важно. Рекламите са мощен знак, че в пазара има търсене и се въртят пари.

 

Пример:

Пиша “electric anti cellulite massager buy” в канадския google (google.ca),за да разбера, дали и други онлайн магазини и търговци в Amazon ги продават успешно в Канада.

Резултата…

Бележка: Кликни на снимката за пълен размер. Ако четеш от телефон, кликни на снимката и обърни телефона хоризонтално за да видиш снимката по-ясно.

Да анализираме…

 • 1) Първите резултати са на продукти от Amazon. Показва, че продуктът се предлага и в други магазини и маркетплейси. Тоест, имаш конкуренция.
 • 2) Продуктът има над 800 ревюта и оценка (rating) 4.2 / 5. Това показва, че се купува и хората са останали доволни от него. Точно това, което ни трябва.
 • 3) Обърни внимание на блока с реклами. Рекламите от Google Shopping показват, че търговците наддават рекламите им да се показват при търсене на фразата “electric anti cellulite massager buy”. Тоест – има потребление. Няма ли търсене, няма реклами.
 • 4) Разгледай цените на конкуренцията. Ако още мъдриш на каква цена да продаваш, виж на каква вече продават успешно други. Цели се цените да са ви горе-долу едни и същи. Естествено, ако продуктът ти е по-нисък/висок клас, цената ще се различава.

Ако резултатите от търсенето изглеждат така и при теб, значи си на много прав път.

 

Белег 2: Конкуренцията рекламира във Facebook, Google, Instagram и т.н.

Защо?

 • Ако виждаш реклами, значи има кой да купува;
 • Означава и, че продуктите са позволени за реклама във Facebook или Google Ads, което е важно.

Важно: Прочети поста – 15 правила как да избереш перфектния продукт за продажба?. Tам обяснявам повече защо е добре продуктът да е позволен за реклама из социалките и доста други съвети за повече продажби.

 

Проверка в Google Search

Същото като търсенето на конкуренция в Google по-горе, но тук търсиш реклами.

Отвори Google и потърси “име на продукт + buy”. Ако екранът е нашарен с реклами – супер. Има търсене.

Важно: Докато търсиш си записвай и конкурентите. Трябва да ги разучаваш и следиш. Записвай ако видиш интересен продукт, оферта, дизайн, някаква тактика и т.н. в сайтовете им.

 

Пример 1

Да речем, че търся слънчеви очила авиатори. Любимите ми.

Пиша “men aviator sunglasses buy”.

Резултата…

Първите 4 резултата са реклами (виж стрелките, които сочат “Ad” / “Реклама”). Това е добър знак.

Съвет: Рефрешни страницата няколко пъти. Ако сайтовете, които пускат реклами се сменят, това е добър знак. Значи наддават повече от 4-5 играча, което означава повече конкуренция.

 

Пример 2

Нещо от България – “парти рокли цени”.

Постна работа…

Сега, ако в резултатите няма реклами (или само с 1-2, както в примера горе) или продукти с рейтинг, провери дали ползваш ключова дума с “купи”, “цена”, “поръчай” и т.н. Така се показват резултати почти само с продукти от онлайн магазини.

Ако пак не виждаш реклами, влез в някой от онлайн магазините и разгледай:

 • Имат ли ревюта продуктите (ревюта = продажби)?;
 • Разгледай Facebook страницата на магазина – има ли лайкове, коментари от типа “Цена?”, “Доставяте ли до еди кое си село?” и т.н. Това са признаци на продажби. Стържеш дъното на варела ама пак е нещо.
 • Разгледай какви реклами пуска магазинът във Facebook чрез Ad Library. Има ли реклами, има продажби;

Сега ще говорим точно за това…

 

Проверка във Facebook

Стъпка 1: Направи списък с конкурентни онлайн магазини

 • Които продават същите или сходни на твоите продукти;
 • Които намери от упражнението за намиране конкуренция в Google (Белег 1: Имаш конкуренция, която рекламира);
 • На които си видял случайно реклама във Facebook или Google, докато скролваш напред-назад (записвай си интересни реклами в “Save for later”);

Аз например, докато проучвах в Google за мъжки очила авиатори от предишното упражнение си набелязах еyebuydirect.com. Сега ще проучa дали, какви и колко реклами пуска във Facebook.

 

Стъпка 2: Отвори Facebook Ad Library

Отвори библиотеката на Facebook за реклами тук – facebook.com/ads/library и следвай стъпките…

 • 1) Избери държавата,в която искаш да провериш дали се пускат реклами. Искам да видя рекламите във всички държави и цъкам на “All”;
 • 2) От падащото меню “Ad Category” избери “All Ads”;
 • 3) В полето за търсене “Search by keyword or advertiser” напиши името на бранда/магазина (не URL като https://ime-sait.com). В нашия случай – EyeBuyDirect. След като започнеш да пишеш излиза страницата на бранда (“Advertisers”). Цъкаш на страницата и готово.

Бележка: Ето линк към рекламите на страницата – facebook.com/ads/library/212448944782, за да разгледаш.

Да разгледаме…

Виж броя реклами – 150 (1)! Само това ми показва, че се въртят пари. Никой не пуска 150 реклами ако няма възвращаемост.

Скролни надолу да ги разгледаш (2)…

Обърни внимание на:

 • 1) Платформата на която върви рекламата. На примера се показва само иконката на Facebook, значи рекламата върви само там. Така ще добиеш представа къде рекламира бранда.
 • 2) Рекламния текст (ad copy) и изображението (ad creative). Ако се чудиш как да ти изглежда рекламата, събирай идеи. Записвай си интересни послания и текстове и тествай дали работят и при теб.
 • 3) Кликни на снимката на рекламата и виж къде води. Разгледай продукта, който рекламират. Разгледай продуктовата страница, сайта и т.н. Ако е продажбена страница (sale page) събирай идеи как да си направиш своята и т.н. Разбра идеята.

 

Обръщай внимание какво, как, кога и по колко рекламират – разучи конкуренцията и си записвай идеи за продукти и оферти

Когато проучиш 5-10 магазина добиваш представа:

 • На кои продукти наблягат в рекламата (рекламирай същите, щом наблягат на тях значи се харчат);
 • Какви креативи използват (снимката);
 • Какъв рекламен текст ползват (текста над и под снимката);
 • Как им изглеждат лендинг страниците (страниците, в които падаш след като цъкнеш на рекламата).

В началото е най-добре  да копираш успешни практики на конкуренцията, отколкото да мислиш свои. Няма смисъл да откриваш топлата вода.

 

Инструменти за намиране на печеливши продукти и проверка обема на търсенето (и продажбите) в Amazon, Ebay и Aliexpress

Тези могат да ти спестят дооста работа:

 • Terapeak – за проучване търсенето + анализ на конкуренцията в Ebay (включен е в платените планове за ebay магазин);
 • Intelligynce.com – за анализ на продукти от Aliexpress и Shopify сайтове;
 • Ahrefs.com, Semrush.com – за проучване търсенето на ключова дума в Google, анализ трафика на конкуренцията и много други. Задължителен, ако правиш SEO в Google;
 • AmzScout.net – показва обема продажби и приходи на продукти в Amazon. Изключително полезен инструмент. Силно препоръчителен, ако се занимаваш с онлайн търговия.

Повечето имат безплатен пробен период и може да ги разцъкаш без пари.

 

Част 3

Къде да намериш продукти на дропшипинг?

Писал съм за това на 100 места:

Преди да избереш продукт, задължително прочети 15 правила как да избереш перфектния продукт за продажба?

 

Кратък списък с дропшипинг доставчици и директории

Бележка: Повечето са за дропшип в чужбина. Продавай навън.

Хвърли едно око и на премиум списъка ми с доставчици

Там съм събрал доставчици за мода, спорт, техника, козметика и т.н. Добавил съм филтрация по ниша, има ли изискване за фирма, има ли интеграция с Woo,Shopify, Amazon, Ebay и много други. Такова чудо в България няма.

Разгледай списъка тук – neviacommerce.com/pr/spisuk-dropshiping-dostavchici

 

Част 4

Как да изработиш онлайн магазин, който продава?

Ако искаш да излезеш на печалба от платената реклама в чужбина, трябва да вдигнеш средната големина на поръчката (AOV – Average Order Value) и продаваш продължително във времето на един клиент.

Да речем, че средната ти цена на клик (CPC) е 2,3,4$ или повече.

При продукт от 30$ с чиста печалба 15$, ясно е, че сметката няма да излиза. Ако на 3-ия или 4-ия клик не си продал, вече си на загуба и започваш нервно да гледаш ads-manager-а.

Обаче ако продадеш:

 • 2-3 или повече бройки от продукта на един клиент;
 • Допълнителен продукт след поръчка на първия (post purchase upsell) за още 30-40$;
 • Продължително във времето на един и същ клиент (например чрез абонамент).

…сметката започва да излиза.

Сега ще говорим как да направиш и трите.

Бележка: Ще чуваш, че нямало вече смисъл да се занимаваш. Рекламата била скъпа и само големите могат да рекламират и продават. Интересно как други стартиращи намират начин, пък други не. Затова винаги сам трябва да си правиш изводите, не да слушаш ревльовци. Ако не можеш, винаги някой друг ще ги прави вместо теб и нищо хубаво не те чака. Не бъди овца!

 

За повече продажби и по-голяма големина на поръчката, трябва да наблегнеш на 4 ключови точки в сайта…

 • Точка 1: Продуктова страница (product page);
 • Точка 2: Количка/страница за плащане (cart/checkout);
 • Точка 3: Предлагане на продукт след завършена поръчка (post purchase upsell) (Приоритет!);
 • Точка 4: Връзване на клиент с абонамент (subscription);

 

Точка 1: Продуктова страница

Tук трябва да навиеш клиента да вкара повече бройки от продукта в кошницата.

Ползвай оферти от типа:

 • Отстъпки за количества (Пример: “Купи 5 бр. и сваляме цената с 10%”);
 • Безплатна доставка над определена сума (Пример: “Безплатна доставка за поръчки над 100$“);
 • Даваш 1 безплатна бройка от продукта към всеки 1-2-3 поръчани и т.н. (Пример: “Купи една бройка, втората е безплатна (BOGO offer – Buy One, Get One)” / “Купи 2 бройки, третата е безплатна”);

Важно: Първо си изчисли маржовете, да не се набуташ.

 

Пример отстъпка за количество от Lesnokupi.bg

Виж таблицата “Оферта лято 2021” под бутона “Бърза поръчка” (1). С такава оферта – “Купи между Х бройки за Х намаление”, стимулираш повече поръчани бройки от продукта (2).

Правиш същото.

 

WooCommerce плъгини за оферти в продуктовата страница

 • Woo Discount Rules (FlyCart) Безплатната версия върши работа за начало. Не бързай да купуваш премиума. Между другото, това е плъгина от примера горе.
 • YITH Dynamic Pricing and discounts Алтернатива на горния с повече функции и опции.

 

Shopify приложения за оферти в продуктовата страница

 

Точка 2: Страница за разглеждане на количката и плащане (Cart/Checkout)

Tук предложи продукт, който допълва или е свързан с вече избраните в кошницата.

Може и да е услуга – гравиране на име/инициали, подаръчна опаковка, застраховка на продукта, абонамент към продукта, поддръжка, доработка, изработка на уникален компонент към продукта и т.н.

 

Пример за продукт и услуга в кошницата от Ardes.bg

Виж офертите за:

 • 1) Застраховка на продукта;
 • 2) Експресна замяна;
 • 3) Удължена гаранция;
 • 4) Антивирусната (EsetNOD32);
 • 5) Свързани продукти;

Всички оферти са свързани и удачни за продукта.

Купуваш лаптоп за 7.5 бона. Застраховка срещу кражба или повреда от 927 лв. (1) не е лоша идея (особено ако живееш в Люлин). Удължаването на гаранцията за 927 лв. също (3). Антивирусната само за 40 лв. също е супер оферта. Нищо в сравнение със 7.5 хил. за лаптоп.

Оферти в количката/страницата за плащане трябва да са на импулсна цена, точно като антивирусната. Просто трябва клиентът да се чувства кофти, ако не я добави.

 

В количката предлагай нещо дребно, евтино и полезно, което е необходимо или свързано с главния продукт

Например, ако в количката има:

 • Машина за кафе – предложи капсули;
 • Телефон – карта памет, кейс, слушалки или друг аксесоар;
 • Козметичен продукт –  предложи мостра от друг;
 • Фотоапарат – батерии, карта памет, стойки и т.н.

Важна е и цената…

 

Най-добре вървят продукти на импулсна цена или ако цената е малка сравнена с продуктите в кошницата

Затова на касите в супермаркета слагат презервативи, мокри кърпички и дъвки. За 2-3 лв. мяташ в кошницата без да мислиш.

Виж примера горе за Ardes.

Антивирусната е 40 лв., лаптопа – 7.5к лева. Под 1% от цената! Може да е малко, ама в края на годината тези 40 лв. се усещат. Например, ако си продал 1 000 лаптопа и 200 души са приели офертата за антивирусна х 40 лв., това са 8 000 лв. годишно отгоре.

Закачи такива оферти на още 3-4 вървежни продукта и ще печелиш още повече.

 

WooCommerce плъгини за оферти в количката и страницата за плащане

 • OrderBump Показва оферти само в страницата за плащане (checkout). Ако искаш оферти в количката и страницата за плащане, виж плъгина по-долу. OrderBump е част от пакета за вдигане на продажбите и създаване на  продажбени фунии BuildWooFunnels. За съжаление, не се продава отделно, трябва да вземеш целия пакет оттук – buildwoofunnels.com/exclusive-offer
 • Product Add-Ons for WooCommerce Показва оферти, които се добавят с един клик към поръчката в продуктовата страница (product page), страницата за кошница (cart) и страницата за плащане (checkout). Точно каквото ти трябва. Има и безплатна версия – wordpress.org/plugins/product-add-ons-woocommerce

 

Shopify приложения за оферти в количката и страницата за плащане

Бележка: За момента не знам читаво приложение за оферти в страницата за плащане (checkout) на Shopify. Ако чаткаш Liquid/Ruby вземи напиши нещо 😉

 

Точка 3: Предлагане на продукт след завършена поръчка (post purchase upsell)

След като клиент поръча продукт, веднага трябва да му предложиш още един (или повече).

Спокойно. Офертата за допълнителен продукт се показва след като първата е вече заплатена! Най-лошото, което може да се случи, е да ти откажат допълнителния продукт и толкова. Няма да изгубиш поръчки или объркаш хората.

 

Ето видео какъв е целия процес от Buildwoofunnels…

Офертата за допълнителен продукт може да е:

 • Продукт свързан или допълващ вече поръчания. Например, след поръчка на кафе машина, предложи капсули с кафе. Антицелулитен масажор – комплект кремове против целулит. Матрак – протектор, възглавници, одеяла и т.н. Разбра идеята.
 • Повече бройки от същия продукт. Ако нямаш идеи или подходящи продукти, предлагай повече от същото. Например, ако клиент поръча буркан мед, след завършване на поръчката предложи още един или два буркана с 10-15% отстъпка.
 • Премиум версия на модела*. Например, ако клиентът е поръчал лаптоп Asus Vivobook 14, предложи да вземе Asus Vivobook 15 (аз съм с него, върши работа) с по-мощен процесор, повече RAM и твърд диск. Ако клиентът приеме офертата, плъгина/приложението заменя продукта в кошницата с по-новия модел, дърпа още пари от картата и готово.

Ако модел 14 е 1000 лв. (примерно), модел 15 е 1300 лв., малка отстъпка от 100 лв. може да те накара да си вземеш по-новия. Колко му е. Даваш 200 лв. отгоре, но получаваш доста по-добър лаптоп.

Такива оферти вървят много добре, защото получаваш премиум версия на вече избран продукт изгодно.

* Бележка: Действай с внимание. По-сложните продукти (например техника, козметика) имат нужда от повече проучване от клиента. Може да му предложиш по-добър модел, но ще започне да пита, проучва отначало за новия модел и да мисли. Това не трябва да се случва точно сега. Ако продуктът ти е прост, по-евтин и няма нужда от проучване, действай веднага.

 

Пример – няколко продукта

Добре, сега ще дам пример с предлагане на няколко продукта след завършване на поръчката + насоки как да си направиш страницата.

Имай предвид, че всичко това се случва след като цъкнеш на бутона “Завърши поръчката” в страницата за плащане (checkout) в онлайн магазинa. Тоест, офертата е между страницата за плащане (Checkout) и страницата, която се показва за потвърждение, че поръчката е получена успешно (Thank you page).

Бележка: Занапред ще ползвам ъпсел (upsell) вместо “оферта след завършване на поръчката”. Между другото, ъпсела отдолу съм го правил аз за клиент с BuildWooFunnels (WooCommerce).

След като кликнеш на бутона за завършване на поръчката, виждаш страницата от скрийншота отдолу…

 • 1) Забележи елемент 1. Веднага трябва да привлечеш вниманието и обясниш какво става. Хората очакват да видят нещо от типа на “Благодаря! Поръчката беше успешно получена бла, бла, блааа….” Блока текст в стрелка 1 обяснява, че има еднократна оферта – “We have a one-time offer for you!”. Хващаш вниманието.
 • 2) Блока с текст обяснява какво се случва и успокоява клиента – “поръчката беше платена успешно и ще я изпратим в първия работен ден”. Успокояваш, че всичко е наред. Второто изречение обяснява офертата – “Защо не добавиш някои от тези продукти на промо цени? Продуктите перфектно допълват активния въглен, който поръча”. Важно е да предложиш продукти, които са свързани с поръчаните! Страницата и продуктите, която показвам на скрийншота, се показва само при поръчка на активен въглен да е максимално точна офертата.
 • 3) Тук успокояваш, че ще изпратиш всичко в една пратка към клиента. Някои мислят, че ще им изпратиш допълнителните продукти отделно и ще платят 2-3 доставки. Обясни, че пращаш всичко в един една пратка.

Ок, скролваме надолу по страницата…

Нищо сложно. Показваш продуктите и това е. Обърни внимание на няколко елемента…

 • 1) Напомняй, че е промо оферта. Набивай в главата.
 • 2) Сложи кратко описание. Голяма грешка е да сложиш само снимка, хората трябва да знаят какво и защо да купуват. В Buildwoofunnels имаш опцията да дръпнеш описанието на продукта или да напишеш собствено. Съветвам да напишеш отделно описание за тази страница. В него наблягаш на причини защо този продукт се връзва с вече поръчания. Идеята е да направиш логична връзка, за да се стори логично на клиента да добави и тези към поръчката. Без причина, няма да го направи. Просто е.
 • 3) Предложи промо цена. Ъпселите вървят най-добре с отстъпка. Правиш еднократна оферта и трябва да натиснеш да купуват с лимитирана отстъпка. Изчисли си маржовете и действай.

Продължаваме…

 • 1) След като избереш продукт и кликнеш на големия син бутон “Add to my order”, панела с количката се показва. Тоест, можеш да добавиш повече от един или направо всички продукти към поръчката. Виж в примера как съм добавил 2 продукта. Повечето приложения за post purchase upsells директно завършват поръчката след като цъкнеш на бутона. Не. Давай избор да се слагат повече продукти и ще продаваш повече. Който и софтуер да ползваш, гледай да има тази опция.
 • 2) След клик на бутона “Finalize my order” плъгина дърпа още пари от картата (колкото струват ъпселите – 17.94 паунда) и процесът приключва.  Към активния въглен за 15 паунда (който е поръчан първоначално) клиентът получава и 2 продукта витамин Е на промо цена от 17.94. Горе-долу вдигнах стойността  на поръчката с над 100%!

Така се излиза на печалба от реклама в UK/UK/EU.

 

WooCommerce плъгини за OCUs (One Click Upsells)

 • UpStroke Част от пакета за вдигане на продажбите и създаване на продажбени фунии Buildwoofunnels. Препоръчвам да вземеш целия пакет на промо цена.
 • Cartflows Алтернатива на Buildwoofunnels с горе-долу еднакви функции и цена.

 

Shopify приложения за OCUs

 

Точка 4: Продажба на абонамент (за консумиращи продукти)

10 души с абонамент за 30$/месечно = 3 600$/годишно на автоматик.

Покрай коронката моделът избухна (най-вече за храни и пиене). До 2025 г. пазарът за абонаменти се очаква да достигне 478$ милиарда (източник: prnewswire).

Ето примери за абонаментни програми:

 

Какво е абонамент?

Да речем, че продаваш мед за 10$ парчето.

Може да предложиш абонамент – всеки месец да пращаш една бройка (или повече) мед и да правиш 10% отстъпка. Тоест меда излиза 9$ парчето на клиента.

Плъгинът автоматично ще дърпа 9$ от картата на клиента (интегрира се с PayPal и Stripe) всеки месец. След като получиш мейл, че парите са издърпани успешно, пращаш меда за Америка.

От „Моят профил“, клиентът може да спре, поднови, промени срока или продуктите на абонамента.

Абонаментът е win-win. Дърпаш всеки месец от картата на клиента. Той пък получава продукта с отстъпка.

 

Абонаментът работи най-добре за консумиращи продукти – козметика, храни, боксове (кутии пълни с твои продукти), напитки и офис консумативи

Всъщност, всякакви консумиращи или нуждаещи се често от замяна продукти.

Така се излиза на печалба ако рекламата е скъпа. Ще изхарчиш торба пари докато хванеш клиент, ама с абонамент му продаваш всеки месец без разход. Целта ти е да задържиш процент от клиентите достатъчно дълго, за да си на мечтания плюс всеки месец.

 

“Ок, но аз не предлагам консумиращи продукти. Какво да правя?”

Ще намериш. Твърде много се печели за да игнорираш.

 

Пример за абонамент от Vitamineshoppe

 • 1) Виж отметката за “Аuto delivery”. Кликаш и се абонираш да ти доставят периодично протеина. Както казах горе, предложи отстъпка. 10% е ОК. Дърпаш автоматично пари от карата на хората. Трябва да дадеш нещо в замяна.
 • 2) Предложи период, през който да изпращаш продукта. Ако суплемента стига за 30 дни, има логика да предложиш 30 дни. Най добре е 5-7 дни преди да дърпаш пари да предупредиш по мейл. Функцията я има плъгините и става автоматично.
 • 3) След като цъкнеш на бутона “Add Subsrciption to Cart” поръчката е готова. На всеки 30 дни (или колкото си избрал) плъгина дърпа 121$ от картата, докато не прекъснеш.

Опиши и условията на абонамента. Да няма неразбрали. Пример – vitaminshoppe.com/lp/auto-delivery

Ето плъгини и приложения за абонаменти…

 

WooCommerce плъгини за продаване на абонаменти

 • WebToffee WooCommerce Subscibtions Според мен, най-добрия плъгин за продажба на абонаменти за Woo към момента.

 

Shopify приложения за продаване на абонаменти

 • ReCharge ReCharge си е стандарт в периодичните плащания за Shopify. Хубавото е, че има безплатен план. Може да го пробваш без да натоварваш портфейла.

“Имам нужда от техническа помощ/имам питане кой плъгин или приложение да ползвам/инсталирам. Към кой да се обърна?”

Към мен естествено.

Звъниш за консултация и действаме. Споделяме екрана, показвам каквото те интересува и отговарям на въпросите ти. Записвам всичко. След 1-2 дни ти пращам записа (в HD качество). Ако нещо си забравил, пускаш клипа и си припомняш.

Научи повече за консултацията тук

 

Self hosted vs. SaaS, WooCommerce vs. Shopify – коя платформа да избереш, и по-важното – защо?

Работил съм и с двата типа платформи и ето как виждам нещата…

 

Вариант 1: Проучваш дали в идеята има пари, тестваш продукти, рекламни послания и т.н. – платформа срещу месечна такса (SaaS)

В началото е много важно да си бърз!

Тук си плащаш таксата и магазинът е що- годе сглобен. Качваш си продуктите, оправяш това-онова и стартираш. Повечето SaaS имат и безплатни пробни периоди, така може да си тестваш идеята без 1 стотинка за сайт.

Да минеш тънко в началото също е много важно.

 

Вариант 2: Вече знаеш кои продукти се купуват, знаеш как и къде да рекламираш, готов си да настъпиш газта – платформа на твой хостинг (self-hosted)

Вече като знаеш, че в идеята има пари – правиш продажби, пускаш успешно реклами и си готов да разраснеш нещата (scaling) – мини на WooCommerce, Opencart, Prestashop или плати да ти напишат магазин от нулата (custom).

Трябва да имаш пълен контрол над бизнеса.

Да, ще учиш системата, ще правиш простотии в началото, но накрая си струва. Както и да го въртят и сучат от Shopify (и другите SaaS), ти си на сергия под наем и могат да те изритат по всяко време. Освен това, при платформите на твой хостинг имаш:

 • Абсолютна свобода да променяш системата както пожелаеш в самото ядро (ключово, когато обемът продажби се увеличи);
 • Добавяш функционалности по твой вкус, без ограничение (при SaaS имаш много, много малко свобода да го правиш);
 • Пълен контрол над базата данни, файлове, поръчки, контакти (мейли, телефон и т.н.) на клиентите. Каквото и да се случи, винаги имаш достъп до тях;

Просто при магазин на твой хостинг запазваш абсолютен контрол. Когато се разрастнеш, ще разбереш за какво говоря.

 

Как да изработиш магазин на Woo и Shopify – видео, теми, хостинг и други ресурси

Тук ще ти дам няколко видеа за изработка на сайт (на английски, не мога да намеря на български).

Всичко е стъпка по стъпка, така че ще можеш  да се ориентираш. Ще ти препоръчам и хостинг, теми за WooCommerce и Shopify и т.н. След като приключиш частта, ще можеш да сглобиш приличен онлайн магазин.

Ако ти трябва техническа помощ, можеш да се свържеш с мен за консултация, за да ти препоръчам хора и фирми, които да ти изработят сайт- приказка.

Научи повече за консултацията тук

Започваме с моя любимец…

 

WooCommerce

И двете видеа са как да си направиш онлайн магазин с темата Flatsome за Woo.

Всичко е обяснено стъпка по стъпка – от инсталиране на WordPress до нагласяне на валутите, методите на плащания, доставки, редактиране на продукти, страници и т.н.

 

Видео 1

 

Видео 2

Препоръчана тема (шаблон) за WooCommerce – Flatsome

Не случайно съм дал туториал с тази тема…

Бърза. Модерна. Наблъскана с e-commerce функции.

Най-продаваният шаблон за WooCommerce в Themeforest. Изглежда супер на телефон и таблет. Оптимизирана за високи класирания в Google. Вграден билдър, (местиш елементи с мишката) който зарежда бързо, за да не ти се налага да ползваш извращения като Elementor или Divi.

Между другото, този сайт също е с Flatsome.

Ако имаш въпроси за темата, включи се във Facebook групата тук – Flatsome Theme Users.

 

За да подкараш Woo трябва да си купиш хостинг, препоръчвам 3 – Coolicehost, Siteground и Superhosting

Coolicehost

Адрес: coolicehost.com

Подходящ ако продаваш в чужбина. (Бележка: От 2021 вече имат локация в България)

Съпорт на български. Мощни (и изгодни) VPS планове. Избор на локация в Европа или Северна Америка. Плаща се и месец за месец, да не се товариш с разходи в началото. Съпорта е отзивчив и като цяло съм доста доволен от услугата.

 

Siteground

Адрес: siteground.com

Подходящ, ако продаваш в чужбина.

Перфектен съпорт + отлична скорост. Оптимизирани планове за WordPress и Woocommerce. Вграден CDN на Cloudflare. Избор на локация – ЕС, Америка и Азия. Мъничък минус е, че се предплаща за година напред. Малко ще те натовари в началото.

Друг минус на Siteground, поне при споделените планове (shared plans) е процесорното време. Накратко, ако всеки ден дърпаш/обновяваш продукти с фийд от дропшипинг доставчика, може и да чукнеш лимитите и да ти спрат сайта за 24 часа. Буквално. Почати с отдел “Продажби”, за да те насочат към подходящ план.

Ако нямаш намерение да дърпаш (или ще дърпаш под 500 продукта), значи няма проблеми.

 

Superhosting

Адрес: superhosting.bg

Подходящ за магазин в България.

Мощни планове оптимизирани за WordPress и Woo. Перфектен съпорт – помагали са ми за неща, които хич не ги засягат. Отлична скорост. Цените са ОК. Между другото, NeviaCommerce е на Superhosting.

Superhosting си имат собствена ecommerce платформа – Shopiko. Разгледай тук – superhosting.bg/web-hosting-compare-shop-plans

Важно: Ако ползваш Coolicehost или Superhosting, в страницата за плащане сложи код “NEVIA” (без кавичките) за 10% отстъпка при подновяване или купуване на нова услуга.

 

Shopify

За Shopify имам само едно видео, но ще е напълно достатъчно. Ако има нещо неясно, YouTube е пълен с туториали. Както и другите, и това видео е на английски.

 

Видео 1

 

Препоръчани теми за Shopify – Booster и OutOfTheSandbox

Booster – the best converting Shopify theme

Уебсайт: boostertheme.com

Наблъскана е до горе с функции да продава:

 • Нотификации за скорошни продажби (онези дразнещи неща, които изкачат с текст – “К. Домусчиев от Разград си купи маратонки“);
 • Предлагане на свързани или по-скъпи продукти (cross-sell / upsell);
 • Таймери (countdown / scarcity timers) – купи до 5 мин или губиш офертата. Не съм почитател на тея неща, ама народът захапва явно;
 • Избор на валута с геолокация (GEO IP currency converter);
 • Изскачащи прозорци за вземане на мейл или разни други съобщения;

Разгледай всички функции тук – boostertheme.com

 

ОutOfТheSandbox

Уебсайт: outofthesandbox.com

Няма опциите на Booster, но има по-голям избор от готови дизайни (26):

 • Фитнес;
 • Козметика;
 • Техника;
 • Мода;
 • Обзавеждане и други;

Разгледай всички тук – outofthesandbox.com/themes

 

Част 5

Маркетинг и реклама – как да рекламираш онлайн магазина си успешно и направиш първите продажби?

Ок, в тази част ще говорим кой канал да избереш, препоръчани курсове за маркетинг и как да намериш точните инфлуенсъри за реклама. Да започваме с…

 

5.1 Препоръчани курсове, блогове и ресурси за реклама на онлайн магазин

Най-добре е да минеш един хубав курс да добиеш обща представа за нещата (буквално след 30 секунди ще покажа безплатен такъв). Целия процес. С времето надграждай отделните елементи на процеса със статии, клипчета, други курсове и т.н.

Важно: Недей да търсиш и гледаш курсове до безкрай. Влизаш в гадна спирала без измъкване. Никой курс няма да ти покаже всичко на 100%. Някои неща се изясняват само с практика. Хванеш ли се, че те е шубе и се криеш зад “само още един курс”, оставяш всичко и започваш да действаш. Иначе ще “стартираш от другата седмица” с години.

 

Онлайн курсове

Безплатен курс за онлайн търговия на Ecomempires.co (английски)

Адрес: ecomempires.co/join

Влизаш тук, правиш акаунт и готово. Ето какво има вътре:

 • Дропшипинг;
 • Print on demand;
 • Работа със Shopify;
 • Google реклама;
 • Facebook реклама;
 • Имейл маркетинг;
 • Бизнес операции;

Изгледай всичко и ще имаш солидни основи.

 

Платени курсове в Udemy

В Udemy има хубави курсчета за по 30-40 лв. Дават добра основа. Подредих темите:

 

Офлайн курсове – Digital Pro и Softuni Digital

Digital Pro

Адрес: digitalpro.bg

Ще те учат как да пишеш продажбени текстове, Facebook Ads, Google Ads, счетоводство за онлайн бизнес, инфлуенсър маркетинг, малко уеб дизайн и т.н. Лекторите са практици (и големи пичове). Обясняват на нормален език. Обръщат ти внимание, ако искаш помощ.

Супер, ако си начинаещ и ти трябва структурирана програма как да стартираш успешно.

 

SoftUni Digital

Адрес: digital.softuni.bg/

Горе-долу същото като DigitalPro. Учат те на Facebook реклама, копирайтинг, SEO, маркетинг в социалните мрежи, продажби, работа с инфлуенсъри и т.н.

Чат-пат има и безплатни курсове (онлайн и на живо), виж ги тук – digital.softuni.bg/trainings/opencourses

 

5.2 Най-бързия начин до първите продажби – инфлуенсъри в Instagram, YouTube, Facebook

Плащаш и веднага те рекламират пред заинтересовани очни ябълки в:

 • Facebook страници или профили;
 • Instagram профил;
 • YouTube канал;

Занапред ще ги наричам “профили”, за по-кратко. Ето какво да правиш…

 

Стъпка 1: Избери инфлуенсър

Набележи си инфлуенсър/FB страница/YouTube канал, които са свързани с твоята ниша. Трябва да ги знаеш, ако си наясно с пазара. После ще покажа къде и как да търсиш.

 • Ако продукта е дреха, търси профил за мода, стил или нещо такова;
 • Техника? Профил за ревюта на джаджи и т.н.
 • Козметика? Профил за грим, мода, здраве дори и т.н.;

Разбра идеята…

 

Стъпка 2: Проучи профила преди да се свържеш

Малко въпроси…

 • Феновете/последователите на профила интересуват ли се от твоите продукти?
 • Какъв е процента ангажиране (engagement), тоест дали феновете често харесват постовете на профила/страницата? Има ли харесвания и коментари на постовете или акаунтът е замрял?
 • Истински ли ти се струват феновете или фейк? (доста купуват ботове/фенове и т.н.);
 • Какви са отзивите от други бизнеси за инфлуенсъра/Facebook страницата?
 • Аудиенцията му съвпада ли с местата, до които доставяш? Ако аудиенцията му е в Северна Америка, а ти не доставяш до там, търси някой в Европа (по-надолу показвам това).

Задавай си и въпроси за самия инфлуенсър…

 • Виждаш ли се да работиш с инфлуенсъра в дългосрочен план?
 • Можеш ли да си позволиш изобщо да работиш с него?
 • Искаш ли да асоциират твоя бранд с инфлуенсъра?

Важно: Може да проучиш ангажираността на профил (и като цяло да намериш инфлуенсъри) в Instagram чрез inbeat.co. За проверка на Youtube канал, Instagram/Facebook/Twitter профил – socialblade.com.

 

Стъпка 3: Искай резултати от предишни кампании + линкове/скрийншоти към рекламните постове

 • Колко клика е получил постът?
 • Продажби (ако споделя тази информация)?
 • Колко харесвания/споделяния?
 • Колко време е останал постът видим в профила/страницата (обикновено се трият след 24/48/72 часа)?

Така добиваш представа какви резултати може да очакваш от минали кампани. Ще си спестиш доста разочарования…

Съвет за работа с инфлуенсъри…

Единственото, което има значение, е колко хора кликат на рекламата или лайкват поста (ангажираност).

Инфлуенсър с 5 000 фена може да ти свърши в пъти по-добра работа от някой с 1 милион. Важното е аудиенцията да му вярва, да е активна и да има интерес към твоя продукт.

Важно е и да четеш отзиви, оценки и резултати на други бизнеси за инфлуенсъра. При някои има резултати, но са пълни лигльовци или си мислят, че са хванали господ за шлифера и работата с тях е пълен кошмар.

Накратко, проучи го добре.

 

5.3 Къде да намериш инфлуенсъри за реклама?

1. Fiver и Upwork

Отвори Fiver и разгледай категорията Digital Marketing > Influencer marketing (за Upwork – upwork.com/services/influencer-marketing/shoutouts-promotion).

Инфлуенсъри и фрийлансъри предлагат да те:

 • Промотират или споменат (shoutout) в техния Instagram/Facebook/Twitter/TikTok;
 • Рекламират или вмъкват продукта/магазина ти в тяхно YouTube видео;
 • Напишат PR статия за твоя продукт в техния блог;
 • Направят интервю с теб и обясниш (промотираш) твоя бизнес в техния подкаст;
 • Запишат видео как разопаковат твоя продукт и споделят пред тяхната аудиенция (виж категорията Unboxing Videos);

Бележка: Във Fiver и Upwork имаш човек наистина за всичко – качване на продукти, дизайн, реклама, обработка/снимане на видео, превод на текстове, асистент за помощ в магазина и каквото се сетиш.

 

Използвай филтъра “Service Options” за да намериш точния инфлуенсър

 • 1) Ок, когато си в категорията Digital Marketing > Influencer marketing кликни на филтъра “Service Options”.
 • 2) Цъкни за коя платформа търсиш инфлуенсър – Facebook, Instagram, YouTube и т.н.
 • 3) В полето “Target Audience” цъкни каква аудитория търсиш. Например,ако искаш да промотираш дреха или козметика, цъкни на “Beauty and Fashion”. Fiver ще ти покаже инфлуенсъри с такава аудитория.

Ок, дай да минем по-надолу…

 • 1) От филтъра “Audience age groups” избери каква възраст на аудиторията търсиш. Ако клиентите ти са между 40-50 години, избери това. Няма смисъл да рекламираш на 12-13 годишни лапенца гинко билоба.
 • 2) От “Audience Country” филтрирай аудиторията по държава. Къде искаш да рекламираш? US? UK? Германия? Канада? Например, ако доставяш само до САЩ, намери инфлуенсър с последователи  оттам. Няма смисъл да пускаш реклама в UK, а да не доставяш до там.
 • 3) От “Audience Gender” избери пола на аудиенцията. Тоест, на кой от единствените 2 пола искаш да рекламираш – мъже или жени.

Ок, когато намериш инфлуенсър, скролни малко по-нагоре и го прекарай през въпросите, които посочих. Провери и ревютата, рейтинга и отзивите на търговеца, за да си сигурен, че е твоя човек.

 

Ако не намираш инфлуенсър, пусни запитване (Post a request) и чакай предложения

Oтиди на началната страница (трябва да си логнат) и кликни на  бутона “Post a request”.

На следващата страница (след като цъкнеш на бутона) описваш какъв инфлуенсър търсиш:

 • Какъв продукт ще рекламираш?
 • За коя платформа търсиш инфлуенсър – Instagram, YouTube, блог, Facebook, TikTok и т.н.?
 • Каква възрастова група търсиш?
 • Държава/локация?
 • Бюджет?

…и чакаш изгодно предложение.

 

Ако искаш някой да намери подходящи инфлуенсъри вместо теб, търси нещо подобно на снимката отдолу…

1) Влез в Digital Marketing > Influencer marketing.

2) Търси фрийлансър за Instagram, YouTube, TikTok, Twitter с подобна услуга – “I will find instagram influencers to shoutout your product”. В превод -“Ще намеря инстаграм инфлуенсъри за shoutout на твоя продукт”.

3) Разгледай какво включва услугата. В примера продавачът дава списък с 5 нишови инфлуенсъра, които могат да ти свършат работа, и как да се свържеш с тях. Дава и съвети как да работите заедно успешно. Доста добре за 50 лв.!

Най-добре е първо да початиш с фрийлансъра и да му обясниш какво търсиш (цъкни на бутона “Contact Seller”). Ако каже, че може да ти свърши работа, пускаш поръчката и действаш.

 

2. Инфлуенсърски мрежи

Тук има инфлуенсъри от всички мрежи – Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Twitch, Twitter и т.н. Предлагат:

 • Детайлна статистика за профила (енгейджмънт, отзиви от клиенти, резултати от кампанията);
 • Удобно и бързо търсене за инфлуенсъри, намираш точния максимално бързо;
 • Интеграция с платформи и проследяване резултатите от кампанията;

 

 

Част 6

Списък какво да направиш преди да пуснеш платена реклама или промоция при инфлуенсър?

Преди да каниш гости си оправи градинката (онлайн магазина)….

 

1.Скорост (site speed) – магазина зарежда под 2 секунди на смартфон (mobile)

Повече от това и вече 20-30% от хората са ти били хикса, преди да видят магазина. По-бърз сайт – повече продажби. По-дълго хората остават в него (time spent on site). Kласираш се по-бързо и по-нависоко в Google търсене.

Прочети това ръководство, доста неща ще ти се изяснят – 17 Powerful Ways to Speed Up Your WooCommerce Store (2021 Ultimate Guide)

Разкарай недоразумения като Elementor и не ползвай бавни теми. Ако ти трябва визуален строител (builder), разгледай Oxygen Builder или UXbuilder (вграден и работи с темата Flatsome).

 

2. Задължителни страници

 • Страница с условия за доставки, връщане на пари, гаранции и т.н.;
 • Страница за контакти + връзки за соц. мрежи – Insta, FB, Youtube;
 • Страница с общи условия / полица за поверителност;

Опиши нещата добре да не те занимават с въпроси.

 

3. Продуктова страница

 • Продуктите имат поне 3-4 качествени снимки;
 • Продуктите имат подробни описания – ползи, специфики, видео и т.н. на продукта. Ако се затрудняваш, наеми някой да ги направи вместо теб.;
 • Отстъпки/оферти при поръчка на повече бройки от продукта (виж частта за увеличаване на поръчките в продуктовата страница);
 • Ако имаш видео на продукта печелиш бонус точки от мен;

Прочети Product Description Examples and Tips to Inform and Persuade Your Customers и How To Write Powerful Product Descriptions That Sell за повече инфо как се пишат описания.

 

4. Тествани метод/и за плащане

Започни със Stripe и PayPal (личен или бизнес).

Пускат аванта в началото и не искат документи за фирма. Като вдигнеш оборотите няма да те забравят за това, споко.

Направи някой продукт 1 – 2 долара и го поръчай през 2-3 различни дебитни/кредитни карти (Visa, Mastercard, Maestro, Revolut). Звънни на приятели и те да тестват. Винаги тествай методите за плащане! По няколко пъти.

Тъпо е тъкмо да ти дават парите в ръцете и да се издъниш.

 

4. Изскачащ прозорец за вземане на имейл адрес / телефонен номер (popup), готови серии за “Добре дошъл” и изоставена кошница

Стъпка 1: Сложи изскачащ прозорец за оставяне на имейл адрес / телефонен номер срещу отстъпка или нещо подобно

Направи оферта за оставяне на мейл/телефон:

 • Безплатна доставка от следващата поръчка;
 • Купон за 10% намаление от следващата поръчка;
 • 10 лв./долара/евро отстъпка от следващата поръчка и т.н.

Прочети статията Как да събираш с 335% повече и по-бързо и имейл абонати? за какво да предложиш срещу мейл, как да събираш абонати и какво да правиш с после с тях.

 

Стъпка 2: Подготви серията за изоставена кошница

Средния процент изоставени кошници е 69.57% (източник: sleeknote.com). За смартфони работата е още по-тегава – 85.65% (източник: sleeknote.com).

Сложи 1-2 мейла за 5 минутки да спасиш част от тях. Серията за изоставена кошница е вградена функция в Mailchimp и Klaviyo. Може да ползваш и:

 • Abandoned Cart Lite for WooCommerce Безплатен плъгин (има и платена версия) за спасяване на кошници за Woo. Препоръчвам го, бачка като пушка.
 • Consistent cart (Shopify) Освен мейли за изоставена кошница, може да пращаш и push notifications, SMS и др. Има безплатен план, така че може да го пробваш без риск.

 

5. Оферта след завършване на поръчката (post purchase upsell)

Тук се правят най-много пари, така че не бих пуснал сайта без него.

Виж пак частта оферти след поръчка в “Част 4: Изработка на онлайн магазин, който продава?”. Ползвай BuildWooFunnels или Cartflows за WooCommerce. Zipify за Shopify.

——————————-

Ако направиш всичко това, магазина е горе-долу готов за бой и е време да стартираш. Даже да не ти харесва много в началото, спокойно.

Имаш да го изграждаш с години…

 

Финал

Следващата стъпка е да намериш доставчик и стартираш

Имаш нужното:

 • Как да провериш дали идеята е печеливша?
 • Как да си направиш сайт?
 • Как и къде да рекламираш?

Посочих ти и няколко дропшипинг директории. Направих и „Списък с дропшипинг доставчици“ тук – neviacommerce.com/pr/spisuk-dropshiping-dostavchici,където съм свършил работата вместо теб.

За теб остава само да се свържеш с доставчика и започнете работа.

––

Остава ти само да решиш, как да действаш и да си обещаеш, че ще успееш.

Не се заблуждавай! Това че, дропшипинга ти осигурява стоката, без да я купуваш, не означава, че ще е лесно.

Това си е бизнес като всеки друг.

Ще трябва много да работиш, проучваш, четеш и учиш, преди да дойдат резултатите. Но когато това стане, знаеш, че имаш нещо свое. А да ти кажа, няма нищо по-хубаво от това.

Успех!